Het Covid19-tijdperk doet ons ongetwijfeld bewuster stilstaan bij wat een goede ademhaling is, en hoe benauwd het moet aanvoelen als je te weinig lucht kan inademen.

Caroline Mervielde neemt jullie graag mee in haar verhaal en deelt graag enkele praktische tips voor een goede ademhaling.

“Vroeger, als kind, had ik astma in zware mate. Hierdoor heb ik aan den lijve ondervonden dat, telkens als ik zo’n aanval kreeg, het erop aankwam om mijn borstkas, mijn buik en mijn ganse ‘lijfje’, in die tijd :-),  zoveel mogelijk open te zetten om alsnog wat lucht te kunnen binnentrekken. Gelukkig verlosten mijn 2 puffers me steeds uit de ‘ik krijg geen lucht’-angst. Als ik er nu op terugkijk heeft die ervaring me echter enorm verrijkt in die zin dat ik me, jaren later weliswaar, ben gaan verdiepen in een ‘goede ademhaling’.

Ga eens terug naar die tijd voor Corona. Zie je jezelf bezig in het circuit van elke dag? Haal je dan diep adem of is die eerder beperkt en zit die in de bovenste helft van jouw borstkas?

Als ik mag gokken… Meestal bovenaan? Wetenschappers noemen het “stalking mode”, in het Nederlands, kort en bondig, ‘opgejaagd’! Dat is de modus waar we in zitten als we voor screens zitten op het werk, deadlines moeten halen, in files aanschuiven, alle ‘nodige’ tasks aan het ‘afwerken’ zijn. 

Elke dag bevinden we ons in zo’n rollercoaster dat we ook dat als ‘normaal’ zijn gaan beschouwen, terwijl dit helemaal niet meer ‘normaal’ is. Het gevolg is dat we de ganse tijd bivakkeren in een overlevingsmodus die de waarden in ons bloed laten razen als een gek. Met soms hartfalen, burn-outs en alle welvaartziektes van de laatste decennia als gevolg.

STRESS IS A ‘DEAD-LINE’. Soms letterlijk!

Terwijl het ademhalingsstelsel autonoom is, wat betekent dat het automatisch functioneert, kunnen we het ook bewust gaan inzetten. Bijna elke persoon die bij mij op een one-on-one afspraak komt leer ik terug ‘ADEMEN’.

Ik benoem het graag als ‘3D BREATHING’. Wat houdt het in? We ademen:

  • In de breedte voor en achter
  • In de lengte
  • In de breedte zijwaarts

Je kunt het vergelijken als het uitzetten van een ballon. De lucht gaat ook niet 1 richting uit maar vult de ballon overal gelijk.

Probeer in tijden van stress jouw ademhaling in te zetten! ADEM diep voor je ergens binnengaat. Heb je last van een stress-moment? ADEM! Ga desnoods even naar het toilet of zonder je ergens af waar het kan, en… ADEM!

Velen onder ons volgen momenteel online workouts om fit te blijven, wat zeer goed is, maar vergeten dat goed ademhalen nog essentiëler is. Deze periode is ideaal om jouw ademhaling te oefenen. Probeer eens de 4-7-8 oefening (adem in voor 4, houd vast voor 7, en uit voor 8). Het moet niet met die tellen maar het kan een houvast zijn. Het is in het begin wat lastig maar zoals je weet wordt alles wat je veel herhaalt een automatisme.

Een deel van jou, iets dat jou terug rust kan geven… Iets die jou helpt!

Be safe en blijf vooral ADEMEN!”